1. Anasayfa
  2. Yazılım

Wordpress Yoast Seo Kurulumu Ve Ayarları

Wordpress Yoast Seo Kurulumu Ve Ayarları
0
WordPress için çeşitli SEO eklentileri düşündüğünüzde, Yoast ilk akla gelen isimlerden biridir. Yoast’ın yıllardır olduğu gibi SEO pazarındaki hakimiyetini koruyor. Yoast SEO, alternatifi eklentiler var, ancak hala en popüler olan, Yoast SEO eklentisidir.

Neden Yoast SEO Kullanmalısınız?

Sitenizi SEO için optimize etmek için zaman harcamak zaman kaybı gibi görünebilir. Ancak, SEO hafife almak isteyeceğiniz bir şey değildir. Özellikle, web sitenizin gerçekten trafik almakta başarılı olmasını istiyorsanız. Web sitesi, yayında kalmak için ziyaretçi trafiğine ihtiyaç duyar ve bazı şirketler işlerini güçlendirmek için neredeyse tamamen arama motorlarına güveniyor.

Yoast ekibi SEO’nun bütünüyle ele alır her şeyi en ince ayrıntısına kadar kontrol edebilmenize olanak sağlar, bu da SEO’nun çevrimiçi pazarlamanızın tüm yönlerine nüfuz etmenizi kolaylaştırır. Bu nedenle, eklentileri son derece gelişmiş özelliklere sahip ve size çok sayıda özelleştirme seçeneği sunar.

Şu anda site dışı SEO kampanyaları yürütüyorsanız, kampanyanızdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız sitenizin tamamen optimize edilmesi gerekir. Yoast SEO, mümkün olan en kısa sürede optimize hale getirecek harika bir eklentidir (Minimum teknik bilgiyle bile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz).

Yoast SEO Özellikleri

XML site haritası oluşturma yeteneği,
.Htaccess ve robots.txt dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz,
Web sitesi kalıcı bağlantı kontrolü,
Diğer SEO eklentilerinden ayarları ve verileri içe aktarmanıza olanak tanır,
Başlık ve meta ayarlarınızı gönderi ve sayfa bazında değiştirebilir,
Google arama ekranı önizlemesi,
Web sitenizin belirli bölümlerini dizine ekleme veya dizine ekleme özelliği,
Google Web Yöneticisi Araçları ile doğrulama ve bağlantı oluşturma,
Anahtar kelime optimizasyonu yardımı işlemi.

WordPress Yoast SEO eklentisi nasıl yüklenir?

Yoast SEO kurulumunu çok basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yapmak için WordPress Kontrol Panelinize gidin ve ”Eklentiler” sekmesinin üzerine gelin, ardından ”Yeni Ekle” yi tıklayınız. Ekranın sağ tarafında bir arama kutusu gözükecek. Bu kutuya Yoast SEO yazınız.

Çıkan arama sonuçlarından Yoast SEO’yu bulunuz ardından ’Yükle’ düğmesini tıklayınız. Bir eklenti yükleme ekranı açıldıktan sonra yükleme işlemi gerçekleşir. Daha sonra ’Etkinleştir’ yazan küçük mavi bağlantıyı tıklayarak etkinleştiriniz. Sitenizin sol alt tarafında ’SEO’ yazan küçük bir logo gözüküyorsa işleminiz başarıyla gerçekleşmiştir.

WordPress Yoast SEO Ayarları

1. Genel Ayarlar

Genel ayarlarınıza ulaşmak için Yoast> SEO> Gösterge Tablosu’na gidin. Ardından, üstteki ’Genel’ sekmesini tıklayın. Burada eklentiyi gezebilir, eklentilerinde yaptıkları önemli değişiklikleri görebilir ve fabrika varsayılan ayarlarına geri yükleyebilirsiniz (silmek istediğiniz bazı değişiklikler yaptıysanız).

Bilgileriniz (Your Info)

’Bilgileriniz’ sekmesinde, web sitenizin adını ayarlayabilir ve hatta siteniz için alternatif bir ad verebilirsiniz. Ayrıca, Google Bilgi Grafiği için arama motoru varlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacak bir şirket veya kişi de ekleyebilirsiniz.

Bu, Google’ın arama sonuçlarının, normal arama sonuçlarının sağında veya üstünde görüntülenen yeni bir özelliğidir. Bu, uygun şekilde optimize edilmişse web sitenize ek trafik için mükemmel bir kaynak olabilir.

Webmaster Araçları (Webmaster Tools)

Şu anda Google Web Yöneticisi Araçları’nı veya  diğer alternatif araçları kullanıyorsanız hesaplarınızı buraya bağlayabilirsiniz. Bu araçlar, analiz verilerini sağlamanıza ve sitenizin çeşitli arama motorlarında nasıl performans gösterdiğine ilişkin bilgi edinmenize yardımcı olur.
Güvenlik (Security)

Çok yazarlı bir blog çalıştırıyorsanız, yayın özelleştirmesine erişimi sınırlamak isteyebilirsiniz. Bu ayarın etkinleştirilmesi yalnızca yönetici erişimine sahip olanların yönlendirmeleri, standart URL’leri ve diğer noindex ayarlarını ayarlamasına izin verir.

2. Başlıklar ve Meta Optimizasyon

Optimize etmek istediğiniz bir sonraki bölüm, web sitenizin Başlıklar ve Metalar bölümüdür. Burada yaptığınız ayarlar, arama motorlarında görüntülendiğinde sitenizin ve yayınlarınızın nasıl görüneceğini etkiler. Bu ayarları optimize etmek, arama motoru tıklama oranlarınız için çok önemlidir. Bu ayarları yapmak için Yoast> Başlıklar ve Metalar’a gidiniz.

Ana ekranda, eklentinin yeniden yazma başlıklarını zorlamasını isteyip istemediğinizi etkinleştirebilirsiniz. Eklenti genellikle başlıkları yeniden yazmaya zorlamak isteyip istemediğini otomatik olarak algılar, bu nedenle genellikle bu ayarı yapmanız gerekmez.

’Etkin Analiz’ bölümünü açmak çok faydalı olabilir. Bu, blog gönderilerinizin okunabilirliğini artırmak için oluşturduğunuz her blog gönderisinin veya sayfasının altında öneriler verecektir.

Anasayfa (Homepage)

’Başlık şablonu:’ kutucuğuna   %%sitename%% %%page%% bu şekilde ekleyerek ayalarmanızı öneririz. Bu, başlığınızı optimize etmek ve başlığınızı arama motorlarında çok daha tıklanabilir hale getirmek için daha fazla alan sağlayacaktır. Ayrıca, ana sayfanız arama motorlarında yer alıyorsa görüntülenecek olan meta açıklamanızı da ayarlayabilirsiniz.

Yazı Türleri (Post Types)

’Yazı Türleri’ bölümü, yazı ve sayfa başlıklarınızın arama sonuçlarında nasıl görüneceğini ayarlamanıza olanak tanır. Bir kez daha ’Başlık şablonlarınızı’ resimde gösterilenleri yansıtacak şekilde ayarlamanızı öneririz. Onay kutusu ayarlarının geri kalanı olduğu gibi bırakılabilir.

Yazı başlıklarını ayarlarken, önce yazı başlığınızın ardından sitenizin adını almanız önerilir. Başlık sadece yer kaplıyor ve potansiyel olarak ziyaretçilerin dikkatini dağıtıyor.

Taksonomiler (Taxonomies)

WordPress zaten bazı varsayılan sınıflandırmalar oluşturuyor. Yani, normalde artık daha fazla oluşturmanız gerekmeyecek. Bu bölümler için mevcut başlık formatı iyi olmalıdır.

Ancak, ’Kategoriler’ ve ’Etiketler’ bölümlerini noindex olarak değiştirmenizi öneririz. Bu, Google’ın normalde ziyaretçilerinize fazla bir değer sağlamadığı için bu sayfaları arama sonuçlarında dizine eklemesini önler. Ancak, bu, sitenizin yapısına ve sayfa kategorilerini gerçekten değer sağlayıp sağlamadığınıza bağlıdır.

Arşiv (Archives)

Bu bölüm, etkinleştirmeyi seçerseniz, arşiv sayfalarınız için görüntülenen başlıkları ayarlamanıza olanak tanır. WordPress tarafından oluşturulan birkaç farklı arşiv türünü fark edeceksiniz: yazar arşivleri, tarih arşivleri, özel sayfalar ve 404 sayfa.

Yinelenen içeriğin oluşma olasılığını azaltmak için ’Yazar arşivleri’ni Devre Dışı ve noindex olarak ayarlamanızı öneririz. Arama motorlarına gerçekten değer vermeyen ’Tarih arşivleri’ için de aynı şey geçerli.

3. Sosyal

Sosyal medya, gelecekte SEO’da giderek daha büyük bir rol oynayacak. Yoast hemen hemen her sosyal medya platformuyla güzel bir şekilde bütünleşir. Ana ekranda, etkin olduğunuz sosyal medya ağları için profil URL’lerinizi girebilirsiniz.

4. XML Site Haritaları

XML Site Haritaları, Google’ın ve diğer arama motorlarının içeriğinizi daha etkili bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olur. Bunu, arama motoru botlarının sitenizi taramak ve web sitenizi ne zaman güncellediğinizi görmek için kullanabileceği bir harita olarak düşünün.

İlk ekranda XML site haritanızın etkin olduğundan emin olun. Ardından, ’XML Site Haritası’ yazan kutuyu tıklamanız ve bu bağlantıyı kopyalayıp Google Web Yöneticisi Araçları hesabınıza yapıştırmanız gerekir. Bu, ikisini birbirine bağlayacağından veriler iki platform arasında paylaşılır.

5. Gelişmiş

Yoast SEO’nun gelişmiş ayarları, SEO çalışmalarınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır. Bu ayarlar çok basit ayarlardır, siteniz için çok yararlıdır. Gelişmiş ayarlar sekmesi, Breadcrumb , Kalıcı Bağlantıları ve RSS’yi değiştirmenize olanak tanır.

Breadcrumb

Breadcrumb, Türkçe adıyla “sayfa işaretleri yolu”, kullanıcıların ve arama motorunun sitemizde yer alan hiyerarşiyi anlamasına ve bu yapı çerçevesinde hareket etmesine yardımcı olan bağlantılara verilen isimdir. Arama sonuçlarınızın görünümünü ve arama motorlarının sitenizin yapısı hakkında daha iyi bir fikir edinmesine yardımcı olur.

Kalıcı

Kalıcı bağlantılarınızı ayarlamak, SEO dostu bir URL’ye sahip olmanın önemli bir yönüdür. Bununla birlikte, Yoast’ın etkinleştirdiği ayarlar mevcut kalıcı bağlantılar yapınız üzerine kurulur. Yani, bunları zaten değiştirdiğinizden emin olun.

Eğer yapmadıysanız, Yoast optimizasyonuna devam etmeden önce aşağıdaki adımları izleyin. Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar’a gidin, ardından ayarlarınızı ’Posta adı’ olarak değiştirin. Bu size çalışmak için çok daha iyi bir temel sağlayacaktır.

RSS

RSS feed ayarları tüm blog yayınlarınıza bir bağlantı ekleyecektir, bu nedenle içeriğiniz kazınırsa, okuyucular ve arama motorları içeriğin orijinal kaynağı olduğunuzu bilir. Her hangi bir değişiklik yapmamıza gerek yok.

6. Araçlar

Bu Yoast SEO’nun bir çok yararlı özelliğinden birisidir. Hem gönderi başlığını hem de gönderi açıklamalarını toplu olarak düzenlemek için toplu düzenleyiciyi kullanabilirsiniz. Ancak, SEO’nuza zarar verebileceğinden, yinelenen açıklamalar oluşturmadığınızdan emin olun.

Dosya düzenleyici, robots.txt ve .htaccess dosyalarınızdaki bilgileri değiştirmenize olanak tanır. Ancak, ne yaptığınızı gerçekten bilmiyorsanız bu dosyaları düzenlemenizi önermiyoruz. Bu dosyaların değiştirilmesi sitenizi arama motorları tarafından okunamaz hale getirebilir.

Son olarak, içe aktarma ve dışa aktarma işlevi, Yoast’a geçmeden önce başka bir SEO eklentisi kullanıyorsanız ayarlarınızı diğer SEO eklentilerinden içe aktarmanıza olanak tanır. Her ihtimale karşı kaydetmek isterseniz Yoast ayarlarınızın yedeğini bile oluşturabilirsiniz.

7. Arama Konsolu

Search Console, sitenizi Google Web Yöneticisi araçları hesabınıza bağlar. İlk olarak, sitenizi Web Yöneticisi Araçları hesabınıza eklemeniz gerekir, ardından ikisini birbirine bağlamak için yetkilendirme kodunu girebilirsiniz.

’Google Yetkilendirme Kodunu Al’ı tıklayın ve kodu alabileceğiniz bir pencereye yönlendirileceksiniz. Sonra kodu kopyalayıp kutuya yapıştırınız ve artık hazırsınız.

Bu size daha iyi izleme bilgileri sağlamanıza yardımcı olur ve oluşabilecek tarama hatalarında daha iyi fark etmenizi sağlar. Bu hataları fark ettiğiniz anda düzeltmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir