1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Teknolojik Alet Kullanımında Anne Çocuk Tutumu

Teknolojik Alet Kullanımında Anne Çocuk Tutumu
0

Çağımız tam olarak teknoloji çağıdır. Tablet, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi aletlerin kullanımı da bu çağda fazlasıyla artmıştır. Görebildiğimiz her yerde yukarıdaki ve daha sayamadığımız birçok elektronik alet görmekteyiz. Teknoloji hayatımızın artık ondan uzak duramayacağımız ve çıkaramayacağımız bir parçasıdır. Önemli olan kullanmama değil doğru kullanmaktadır.

Bu çağda doğan çocuklarda, bu dünyanın tam ortasında teknolojik aletlerin hem fazlaca kullanımına ve onların etkilerine maruz kalmaktadır kuşağının yaşam biçimini en çok tamamlayan icat, teknolojidir.

Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı özellikle bilgi edinmede sağladığı kolaylık göz önüne alındığında, öğrenmeyi daha kolay hale getirdiği ve görsellerle desteklediği için öğrenilenlerin daha kalıcı olduğu bir gerçektir.

Teknolojinin Olumsuz Etkileri

Gün içinde anne ile çocuğun iletişiminin daha fazla olduğu bir gerçektir. Sürekli teknolojik aletlerin etkisi altındaki çocuklar anneleri ve çevreleri ile olan etkileşiminde pasif hale gelirler. Yaratıcı etkinlikler azaldığı için hayal gücü sınırlanır.

Yorumlama ve düşünce yetisini kullanmayı olumsuz etkiler.

Oynadıkları oyunlardan etkilenen çocukların korkulu rüyalar ve kabuslar görebilir. Gün içinde maruz kaldıkları oyunlar, izledikleri programlardan çocuklar o anda fark etmeseler de aslında bilinçaltılarında bunların etkilerini tutarlar.

Dikkat ve konsantrasyon sorunları teknolojik aletleri yoğun kullananlarda görülmektedir. Etrafta fazla uyarıcının olması çocuk için ilgisini bir noktaya toplayamamasındaki en önemli sebeptir.

Şiddet bazen bizlere çok normal gibi gösterebilir. Yetişkinler ve belli bir yaş üzerindekiler izledikleri ve maruz kaldıkları olayların yanlışlığını ayırt edebilirler. Çocuk psikolojisi, bu durumlara karşı biraz daha hassastır. Sürekli oyunlardaki şiddet, televizyon ekranlarında gördükleri olumsuz davranışları bir zaman sonra normal ve sıradan bir olaymış muamelesi yapabilirler.

Beyin gelişimi, 0-2 yaş arasındaki çocuklar için oldukça hızlı gerçekleşir. Akıllı telefon, internet, iPad ve televizyon gibi teknolojik aletlere gereğinden fazla maruz kalmak dikkat eksikliği, öğrenme zorluğu gibi sorunlara yol açmaktadır.

Teknolojik Aletlerin Kullanımının Sınırlandırılması İçin Öneriler

Televizyon evde sürekli açık kalmamalı. Anneler çoğunlukla ev içinde kendi işlerini hallederken çocuklarının ekran önünde olması bir problem olarak görmez. Fakat zaman içinde çocuk yalnızca ekranda gördüğü çizgi filmler ve çocuk programları ile keyif almaya başlar. Oysa bir oyun kurarak oynamak çocuğa izleyebileceği programlardan çok daha fazla yarar verebilmektedir. Özellikle 3 yaşından önce çocukları sınırla zamanlar için bile olsa televizyon izlememelidir.

Annelerin çocuklarına tablet ve televizyonu en çok sunduğu zamanlardan biri de yemek yeme aşamasıdır. Bu yöntemle çocuklar, yedikleri yemeklerin tatlarına odaklanamayıp, gereğinden fazla yemek yemektedirler.

Süre kısıtlaması getirilmeli ve çocuğa tüm süreler annesi tarafından baştan bildirilmelidir. Bu tutum hiçbir koşulda anne tarafından bozulmamalıdır.

Televizyon izlenme zamanında da anneler çocukları ile beraber eğitici programları tercih etmelidir. İzledikleri programla ilgili çocuklarına soru sorarak aktif bir süreç yaşamalıdırlar.

Elektronik aletler çocukların odalarına konmamalıdır. Hem sosyal medyadaki başka tehditlere karşı çocukları korumak hem de annelerin koydukları kullanım kısıtlamasını aşmamaları için bu tür teknolojik aletler ortak alanlarda olmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir