1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Tarihin ilk bilgisayar bugu

Tarihin ilk bilgisayar bugu
0

Bilgisayarlar, hayatımızı kolaylaştıran elektronik nesneler arasında yer alıyor. Bilgisayar alanında oluşturulan uygulamalarda yer alan hatalara bug adı veriliyor. Bunun nedeni aslında ilk bilgisayarlara kadar dayanıyor. Bilindiği üzere bug, İngilizce olarak böcek demektir. Dünyanın ilk bugu da bu şekilde meydana gelmiştir.

Tarihte yer alan ilk bilgisayar bugu

Bug kavramına geçmeden önce bilgisayarların tarihinden kısaca bahsetmek gerekiyor. İlk bilgisayarlarda yer alan devreler ve araçlar, oldukça büyük olduğu için yani o zamanın teknolojisine göre üretildiği için bir odayı kaplayabilecek boyutta idi. Bunun nedeni, henüz teknolojinin yeterince gelişmemiş olmasıydı. Transistörler günümüzde gözle görülmeyecek kadar küçükken o zamanlar bir ampül kadar büyüktü.

Bundan dolayı bilgisayarların içerisine böcek girmesi oldukça muhtemel bir olaydı. Bu sebeple bilgisayarları en iyi şekilde muhafaza etmek gerekiyordu. Dünyanın ilk bugu da bu şekilde meydana geldi. O zamanlarda kod yazmak günümüzdeki kadar kolay değildi ve uzun kodlar yazılmıyordu. Depolama alanı düşük olan devasa makinelerde genellikle matematiksel işlemler yapılan yazılımlar geliştiriliyordu.

Yine bir gün kod yazan bir programcı, çalışan yazılımın bir bölgesinde hatanın meydana geldiğini fark etti. Bunun nedenini araştırmaya başlayan yazılımcı, uzun bir sürenin ardından kodun neden hata verdiğini anladı. Aslında kod hata vermemiş, hatanın sebebi farklıymış. 9 Eylül 1947 yılında yaşanan bu olayda saat 08.00’de çalışmaya başlayan programcı, 10.00 gibi bir hata fark etti. Saatlerce hatayı araştıran ve devasa makineyi inceleyen yazılımcı, saat 15.45’te sorunun kaynağının bulunduğunu belirtti.

Programcı, not üzerinde ilk bugun bulunduğunu belirtti ve sorunu çözerek yazılımı tekrar başlattı. Programcının keşfettiği bug ise makinenin içine yerleşen ve donanımlardan birine zarar veren bir böcekti.

Günümüzde bug kavramı bu olayın ardından bir hata anlamında kullanılmaya başlandı. Yani günümüz bug kavramı gerçek bir böcekten meydana geldi. Bununla birlikte hayatımıza giren diğer kavramlar arasında debug, debugger gibi araçlar da yer almaya başladı.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir