1. Anasayfa
  2. Makaleler

Saptama Nedir? Saptama Örnekleri

Saptama Nedir? Saptama Örnekleri
0

Öğrenilmek istenen konularla ilgili bir araştırma içerisine gireriz. Araştırma sonunda elde edilen bilgiler, bizi çıkarım yapmaya yönlendirir. O konuyla ilgili yeterli bilgi birikimine ulaşılmış, sonunda bir tespite varılmıştır.

Çıkarım Nasıl Yapılır?

Elde edilen bilgiler doğrultusunda, kendi düşüncelerimizi de ortaya koyarak bir tespitte bulunuruz. Çıkarım ve tespit eş anlamlı sözcükleri ifade eder. Bu iki kelimenin yanına saptama kelimesini de koyabiliriz. Üç kelimenin de ifade ettikleri anlam aynıdır. Bu kelimeleri birbirinin yerine kullanabiliriz.

Verilebilecek Örnekler

Sabah erken kalkmak, günü verimli geçirmeye olanak sağlar. ( Sabah erken kalkan birey, gün içerisinde birden fazla iş yapabilme imkanı bulur. Erken kalkan kişi, geç kalkana göre, günü daha verimli kılar. )
Yapılan araştırmalar sonunda kitap okuyan kişinin, kelime dağarcığının geliştiği gözlendi.
Üniversite okuyan kişi, okumayana göre daha avantajlıdır.
Havada yıldız var, yarın hava güneşli olacak.

Yukarıda bahsedilen örnekler bizlere, birtakım bilgilere ulaşıldığını gösterir. İkinci örnekte, kitap okuyan kişinin kelime dağarcığının genişliğinden bahsedilmiş. Bu kanıya araştırma sonunda ulaşılmış, destekleyici deneyler sonunda bir saptama elde edilmiş. Üçüncü örnekte, üniversite okuyan kişinin daha avantajlı olduğu söylenmiş. Bu tespite veriler eşliğinde ulaşılmıştır. Üniversite okumuş kişi, daha rahat iş bulabilmektedir. Verilen örneklerdeki tespitlere, elde edilen bilgiler dahilinde ulaşılmıştır. Bir çıkarımdan bahsetmek istiyorsak eğer, düşünceyi destekleyici tespitlerde bulunmalıyız.

Bu Kelimeler Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Sözlükte yer verilen bu kelimeler, her daim karşımıza çıkar. Okul hayatımızda bu kelimelerle karşılaşma olasılığımız oldukça fazla. Girilen okul sınavlarında, liseye giriş sınavında, üniversite sınavında dahi, karşılaşılan kelimeler arasında. Çözülen testlerde şu şekilde karşımıza çıkabilir. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, bir saptamada bulunulmuştur, denilebilir. Veya şıklara birbirinden bağımsız cümleler yazar.

Yanına da parantez açıp, ifade edilen düşünceyi yazar. Hangisi, parantez içinde verilen düşünceden farklı bir düşünceyi ifade eder, diye sorabilir. Şıklardan birinde, parantez içerisinde saptama kelimesini görebiliriz. Bu nedenle bu kelime oldukça önemlidir. Bilinmesi ve öğrenilmesi gereken bir kelimeyi ifade eder. Bu kelimelerin anlamlarını, ifade ettikleri düşünceyi öğrenmek için, bol bol test çözülmelidir. Yapılan pratikler sayesinde kolayca öğrenilir ve unutulmasının önüne geçilir.

Örnekler Oluşturulabilir

Eğer bu kelimeyi öğrenmekte güçlük çekiyorsanız, kendi örneklerinizi kurup, bunları kağıda geçirebilirsiniz. Bu size büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Örneğin, müzikle uğraşmak, stresin azalmasına yol açar, diyebilirsiniz. Genel anlamda bir uğraş içerisinde olmak stresi azaltan bir faktördür. Müziğin de ruha iyi gelen yanları olduğu için, kişi stresten uzak kalır. Düşünme yetisine sahip varlıklarız. Herkes bir çıkarımda bulunabilir. Herkesin yaptığı tespitleri vardır. Bu tespitlere de gözlemleyerek, araştırarak ulaşmıştır. Kelimelerle iyi ilişkiler içerisinde olmak, taşıdıkları anlamları unutmamak istiyorsak, aynı zamanda bol bol kitap okumalıyız. Takviye niteliği taşıyan kitaplar, kelime konusunda sizlere fayda sağlayacak, öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir