1. Anasayfa
  2. Kredi

Kredi Skorunu Etkileyen Etkenler Nelerdir?

Kredi Skorunu Etkileyen Etkenler Nelerdir?
0

Kredi talebinde bulunmadan önce herkes kredi notunu bilmelidir. Böylece kredi alıp alamama durumunu, düşük ya da yüksek miktarlarla talepte bulunup bulunamayacağını öğrenmelidir. Ayrıca banka görevlisi zaten kredi talebinde bulunan kişi ya da kurumu kredi skoru konusunda bilgilendirecektir.

Kredi Notu finansal yaşantımızı son derece yakından ilgilendirmektedir. Sadece bankadan kredi çekmek konusunda değil, sigorta şirketleri, araç kiralama, ev ya da dükkanını kiraya verecek olan ev sahibine kadar kredi notu dikkate alınmaktadır.

Kredi Notunu Etkileyen Önemli Faktörler

  • Kredi Kartı Kullanımı;

Kredi kartı kullanımı hesap kesim tarihine bağlı olarak borcun son ödeme tarihini geçmemesi gerekmektedir. Çok az bir miktar olsa da zamanında ödenmeyen borç kredi notunu düşürmektedir.

  • Bankadan Kredi Alma;

Bankadan alınan krediler için de aynı durum söz konusudur. Gelir ile doğru orantılı hesaplanarak verilen krediler kişinin ödeme gücünü aşmayacak şekilde hesaplanarak verildiğinden, geri ödeme konusunda aksatmamak gerekmektedir. Aksi durumda kredi notunuz düşmektedir.

  • Bankalardaki Geçmiş Sicil durumunuz;

Mevcut borçlar ile geçmişe yönelik borlar ve ödeme düzensizlikleri ya da tam tersi düzenliliği de kredi notunu olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir.

  • Bankalarla Olan Günlük Hareketliliğiniz;

Bankalarda yüklü hesap hareketliliği, altın hesabı, vadeli hesap gibi sürekli sirkülasyon ve belli sürelerde dokunulmayacak olan para ya da altın hesapları kredi notunu olumlu etkilemektedir.

  • İlk Kez (Yeni) Kredi Alımı;

İlk kredi açılışları bankanın kriterlerini pek bilmemekten kaynaklı olarak sadece 7- 8 ay kadar düzenli ödeme yapmanız bile yeni kredi olanağı vermektedir.

  • Kredi Limiti İle Borçların Oranı;

Borç ile limit oranı doğru orantılı olmalıdır.

  • Ödeme Tarihlerindeki Aksaklıklar;

Uzun bir süre ödeme gecikmesi yapıldığında kanuni takip başlamaktadır. Daha sonra krediyi kapatmanız durumunda geçmiş siciliniz de bu aksaklık görülecek ve 5 yıl süre ile risk raporunda yer alacaktır.

Ayrıca, gecikmeye düşen hesap olup olmaması, finans kuruluşlarının bildirimleri ile sosyal güvenlik kurumu ödemeleri gibi iniş ve çıkarlar da kredi skorunu etkileyen durumlardandır. Kredi talep edilirken, alınan kredi miktarın aylık dağılımının ödeme gücünü aşmamasına dikkat edilmelidir.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir