1. Anasayfa
  2. Makaleler

Klavyede Euro İşareti (Simgesi) (€) Nasıl Yapılır ?

Klavyede Euro İşareti (Simgesi) (€) Nasıl Yapılır ?
0
Avrupa ülkeleri arasında imzalanan birlik anlaşması maddeleriyle ortaya çıkan euro para birimi, 1999 yılında Avrupa’nın ilk ortak para birimi olmuştur. 2002 tarihinde ise etkin olarak kullanıma açılan para birimi, günümüz dünyasında para piyasası içerisinde hala değer aralığı yüksek olan rezervlerden birini yansıtmaktadır. Avrupa birliğinin kuruluşu üzerine kurulan para birimi, Avrupa kıtası üzerinde yaşayan ve Avrupa birliğine üye olan devletler için üretilmiştir. Ve bu para biriminin üretilmesinde ki en büyük amaç ise devletler arasında yaşanan ticari ilişkiler ve ekonomik yansımalar üzerine kurulum göstermesidir. Ancak Avrupa birliğine üye olup da bu para birimini kullanmayan ülkelerde bulunmaktaydı. Bu durumda genellikle kullandıkları para birimin değer üzerinden genellikle yüksek olmasından kaynaklanmaktaydı.

1 Ocak 2002 yılında Avrupa birliğinden ortak alınan karar doğrultusunda yürürlüğe giren para birimi, üye devletler ve üye olmayan devletler nezdinde tek bir tarafta toplandı. Euro para biriminin tedavüle girmeden önce geçtiği toplantı ve anlaşmalar genellikle paranın nasıl piyasa değerinin yükseltileceği yönündeydi. Euro para birimini kullanan ülkeler, sabit kur oranı üzeriden karşılaştırılan kriteler dahilinde para birimini kullanmaya hak kazandı. Bu sayede ortak bir para birimi haline gelen Euro, kullanılan ülkeler aracılığıyla da karşılıklı bağımlılık ve etkileşim modellerini de ortaya çıkardı.

Euro Para Birimini Kullanan Ülkeler Hangileridir?

Avro olarak da bilinen para birimi, Avrupa birliği tarafından kurulmuştur. Bu para birimi Almanya, Belçika, Yunanistan, Estonya, Fransa ve  Hollanda gibi daha bir çok euro bölgesine ait olan, toplamda 19 devlet tarafından kullanılmaktadır. Bunun haricinde Avrupa birliği dışında 10 ülkede ve resmi olarak kullanılmayan Karadağ, Kosova ve Zimbabve’de de yetki bulundurmaktadır. Avrupa merkez bankası tarafından üretilen para birimi, Afrika kıtası üzerinde de euro’ya sabitlenmiş diğer para rezervlerini desteklemektedir. Dünya bankası ve piyasası üzerinde Amerikan dolarından sonra en yüksek, ikinci para birimi rezervidir. Uluslararası para fonu üzerinde yaşanan ekonomik algoritmalar, euro içinde de satın alma gücünü arttıran ve tetikleyen bir yapıdadır. Bu yüzden euro para biriminin değer kaybetmesi, günümüz ekonomisinde oldukça zordur.

Klavye Üzerinden Euro Simgesi Nasıl Yapılır?

Euro işareti üzerinde yer alan semboller, Avrupa birliğini temsilen kullanılmaktadır. Euro işareti anlamını, Antik yunana kadar götürmektedir. Mitoloji de en büyük tanrı olan Zeus’un aşık olduğu, Europe’dan almaktadır. Bunun haricinde klavye üzerinde euro simgesi oluşturmak aslında oldukça kolaydır. Bunun için birden fazla aşama veya yöntem bulunmaktadır. Aşağıda yer alan bilgiler dahilinde hareket ederek, euro simgesi yapılabilmektedir.

İlk yöntemde klavyede yer alan Alt Gr tuşuna basılı tutup bırakmadan, e harf tuşuna da basılırsa, bu sayede euro işareti oluşturulabilir.

İkinci yöntemde ise; ctrl, alt ve e harf tuşuna aynı anda basılı tutmak da, bu para birimi simgesini oluşturmaya yetecektir.

Son olarak üçüncü bir yöntemdeyse; alt tuşuna basılı tutarak, sayısal klavye kısmından 0128 tuşlarını tuşlayarak da, euro simgesi yapılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir