1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Klavyede Dolar İşareti (Simgesi) ($) Nasıl Yapılır ?

Klavyede Dolar İşareti (Simgesi) ($) Nasıl Yapılır ?
0

Günümüzde dünya piyasalarında bilinirliği en yüksek olan ve popülerliğini geçtiğimiz yüzyıldan beri asla yitirmeyen para birimlerinin başında Amerikan doları gelir. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının en çok ihtiyaç duyduğu simgelerden biri de dolar işareti olarak bilinen “$” simgesidir. Bu simge bilgisayar dünyasında genel olarak programlama dillerde kullanıldığı gibi günlük kullanımda da pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır.

Doların Tarihteki Yeri

Amerikan dolarının tarihine bakacak olursak; dünyanın bu en popüler para biriminin isminin 16.yüzyıldan itibaren Almanya’da para birimi olarak kullanılmış olan “Thaler” den geldiği düşünülmektedir. 18.yüzyılda yani Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlık mücadelesi sırasında 22  Haziran 1776 tarihinde resmi para birimi olarak kabul edilmiştir. İlk dönemlerinden beri Amerikan doları genellikle $ simgesi ile ifade edilmiştir.

Özellikle ikinci dünya savaşından sonra gücünü arttıran dolar bu güne geldiğimizde dünya ekonomisine yön veren baş aktördür.

Bilgisayar Klavyesinde Dolar İşareti

Bu gün kullandığımız standart klavyelerde ortalama yüz kadar tuş bulunur. Ancak bilgisayar kullanımında gerekli olan sembol sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle sembollerin tamamı klavye üzeride tek başına yer almaz.

Bilgisayar tasarımcıları bu problemi basit bir yöntemle çözmüşlerdir; Farklı sembolleri tek bir tuşa ekleyerek. Bu sembolleri kullanmak için farklı bir tuş kombinasyonlarını gerekmektedir.

İşte bu yöntemle dolar simgesi yazabilmek için de bir kombinasyon kullanılır. Gerekli olan $ sembolü tüm standart klavyelerin üst kısmında yer alan rakam tuşlarından 4 tuşunun üzerinde yer almaktadır. Bu sembolü yazılarda, internet aramalarında ya da sohbet penceresi gibi yerlerde kullanabilmek için ikili tuş kombinasyonuna ihtiyaç vardır.

Kullanılması gereken ikili tuş kombinasyonu Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda klavyede boşluk tuşunun sağ tarafında yer alan ALT tuşu ile üzerinde dolar simgesi olarak bilinen $ sembolünün de bulunduğu 4 tuşuna birlikte basılarak yapılır.

Windows tabanlı bilgisayarların kullandığı klavyelerin birçoğunda boşluk tuşunun sağ tarafında yer alan Alt tuşu, Alt Gr olarak yazılmış olabilir. Alt ve Alt Gr tuşlarının görevi klavye üzerindeki simgelerin farklı tuş kombinasyonları ile kullanımı sağlamaktır. Alt Gr olarak yazılan tuşun görevi de diğer klavyelerde boşluk tuşunun sağ tarafındaki ALT tuşundan farklı değildir. Bu tuş bilgisayar dünyasında Alt Graphic, Alt Graph, Alt Car ya da Right Alt isimleriyle de bilinmekte ve bu kısaltmalarla da klavyelerde yer almaktadır

Macintosh işletim sitemi kullanan bilgisayarlarda ise dolar işareti yapmak için alt option ve 4 tuşuna birlikte basılı tutmak gereklidir. Bu şekilde istenilen metine $ simgesi eklemek mümkündür.
Dolar işareti ayrıca Sağdaki Alt tuşunun arıza ve benzeri sebeblerle işlevsiz olduğu durumlarda başka bir yazıdan kopyala + Yapıştır işlemi ile veya fare üzerinden sağ tık, kopyala seçenekleri basit olarak Facebook, Twitter, Microsoft Office uygulamaları, Word ve Excel gibi birçok alanda kullanılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir