1. Anasayfa
  2. Finans

Emekli Maaşına haciz gelir mi?

Emekli Maaşına haciz gelir mi?
0

Bankaların eskiden en iyi müşteri grubunda yer alan emekliler, son zamanlarda bankaların radarına girdi diyebiliriz. Çünkü emeklilere bile kredi vermekte zorluk çıkarabilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise, son çıkan Yargıtay kararlarıdır. Çünkü emekli maaşına haciz yapılmasını yasaklayan kanun maddesi nedeni ile bankalar artık emeklilere kredi vermekte direnebilmektedir. Emeklilerin en çok merak ettiği sorulardan biri olan Emekli Maaşına haciz gelir mi sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Bu sorunun cevabı, kanunlar çerçevesinde “ HAYIR” olmasına rağmen, bankaların çoğu zaman kanunları hiçe sayarak işlem yaptığını düşünürsek, “EVET “ olarak ta cevaplanabilir. Detayları aşağıda anlatacağız.

Emekli Maaşına Kredi

Emekli maaşınızı aldığınız bankanın haricinde, diğer bankalardan da kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir detay var. Bazı bankalar 70 yaşını geçmiş emeklilere kredi verirken çok zorluk çıkarmaktadır. Kredi puanı iyi olsa bile kredi vermeyebilmektedirler. Bunun için sizden kefil istemektedirler. Olası bir ölüm durumunda, verdiği borcu riske atmak istemedikleri için sigortalı kredi veren bankalar da bulunmaktadır.

Emekli Maaşına haciz var mı?

Emekli maaşına normalde kesinlikle hiçbir kurum tarafından haciz uygulanamaz. Sadece bankalar değil, devlet kurumları ve şahıslar tarafından da haciz konulamaz. Bu durum kanunlar kapsamında korunmaktadır. Ancak bazı bankalar uyanıklık yapıp, bunu kredi sözleşmelerine eklemeye başladıklarında ve ortaya binlerce mağdur çıkınca, Yargıtay bu işe dur dedi. Karınca yazısı gibi hazırlanan kredi sözleşmelerine eklenen “ emekli maaşıma haciz koyabilir “ maddesi, çoğu zaman gözden kaçabilmektedir. Bunu görmeyen emekli vatandaşlarımız maalesef, emekli maaşlarını haczetme yetkisini istemeyerek te olsa bankaya vermiş oluyor. Bu konuda yaşanan mağduriyetler artınca, yargı duruma el koydu ve bu durumun kredi sözleşmelerine bile eklenmesini yasakladı. Böylece sanırız Emekli Maaşına haciz gelir mi sorusunun da cevabını vermiş olduk. Endişe etmenize gerek yoktur. Hiç bir şekilde emekli maaşınıza haczedilemez ve icra uygulanamaz. Hangi kurumdan emekli olursanız olun, hiçbir bankanın emekli maaşına haciz koyma yetkisi bulunmamaktadır. Olası haciz işlemlerinde derhal konuyu yargıya taşıyınız.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir