1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Çocukların Teknoloji Bağımlığı Tehlikesi

Çocukların Teknoloji Bağımlığı Tehlikesi
0

Yıllar geçtikçe artan teknolojik ürünler ve araçlar çocukların gelişimine de etki ediyor.

Teknoloji, bilimsel bilginin belirli amaçlar için uygulanabilir hale dönüştürülmesidir. Teknoloji adı üstünde zaten sürekli gelişimi temsil eder. Örneğin, kaç kişi şu an evinde ahizeli ev telefonu kullanıyor?

Muhtemelen çok az kişi. Telsiz telefonlar çıkınca ahizeli ev telefonlarının pabucu dama atıldı, hatta günümüzde cep telefonları da evdeki telsiz telefonların sayısını ve kullanımını oldukça azalttı. Bu rakamsal azalış, zamandan tasarruf ve verim olarak hayatımıza geri dönüş sağlar. Hızla değişen dünyada nasıl yetişkinler eski teknolojiyi tercih etmiyorsa, çocuklar da günümüzde en yeni teknolojinin peşinden gider.

Baba, bana yeni telefon alır mısın?

En güncel teknolojin peşinden giden çocuklar, ebeveynlerinden en yeni cihazları da talep eder; daha hızlı bilgisayarlar, daha büyük ekranlı telefonlar, daha yüksek çözünürlükte ekran kartları. Ebeveynler zaman zaman gerçek ihtiyaçları gözeterek, zaman zaman da ısrarlara dayanamadıkları ya da çocuklarına kıyamadıklarını belirterek güncel teknolojiyi temin ederler.

Bu noktada kritik olan ebeveynin kontrolünün ne durumda olduğudur? Nasıl çocuğumuz sokağa çıkmadan onlara yabancılar hakkında kendilerini nasıl koruyacaklarına dair bilgi veriyorsak, teknolojiyi kullanmadan önce de çocuklara teknolojinin artısını ve eksisini göstermek ebeveynlerinin sorumluluğudur. Aksi takdirde çocuk teknoloji karşısında savunmasızdır.

Bağımlılık Belirtileri

Ebeveyn gerekli kontrolleri ve bilgilendirmeyi sağlayamadığı takdirde, çocuğun cihazı kullanım süresi giderek artabilir ve çocuk ebeveyni dahi fark etmeden bağımlı hale dönüşebilir. Diğer bağımlılıkların aksine teknoloji bağımlılığı sessiz sedasız ilerlemektedir. Kimberly Young teknoloji bağımlılığı kriterlerini, kumar bağımlılığından yola çıkarak sıralamıştır;

– Sanal etkinliği düşlemek

– Kullanım süresiyle ilgili yalan söylemek

– Sanal kullanım sebebiyle işleri ertelemek

– Uyku problemleri yaşamak

– Kullanım süresinin giderek artması

– Maddi gelirleri sanal etkinliğe yatırmak

Yasaklamak Çözüm Değil

Çocuklarının bağımlı olması ihtimalinden korkan birçok ebeveyn ise yasaklarla ve engellemelerle çocuklarını koruma çabasına girişir. Günümüzde teknoloji okuryazarı olan çocuklar için bu tür yasakların konulması, onları havasız bir odaya kapatmakla eş değerdedir. Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarının ihtiyaçlarını gözeterek teknolojiyi etkin kullanmada destek olmalarını öneriyor.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir