1. Anasayfa
  2. Finans

Bileşik Faiz Oranı Nedir?

Bileşik Faiz Oranı Nedir?
0

Bileşik faiz oranı, her dönemde kazanılan faizin ana paraya eklenmek suretiyle hesaplanır. Bileşik faizde önemli olan, faizin tahakkuk edeceği tarih ve bunun işleme sıklığıdır. Yatırımcıların ve yatırım yapmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken bileşik faiz, finansın bel kemiğidir.

Bileşik Faiz Oranı ile Basit Faiz Oranı Arasındaki Fark Nedir?

Basit Faiz Oranı;

Sadece anapara üzerinden işleme tabi tutularak hesaplanır.

A =Anapara,

T= Yıllık faiz oranı

N= Paranın faizde kalma süresi

F= A.N.T/100 şeklinde formül kullanılır.

Eğer aylık basit faiz hesaplanacaksa, 1 yılda 12 ay olduğundan 12 ay 100 ile çarpılırsa 1200 olacağından aylık faiz formülü F= A.N.T/1200 şeklindedir.

Eğer günlük basit faiz hesaplaması yapılacaksa, 1 yıl 360 gün olarak kabul edilerek hesaplanır. 100 ile 360 çarpımı 36000 olacağından günlük basit faiz hesaplama formülü F= A.N.T / 36000 şeklindedir.

Bileşik Faiz Oranı;

Bileşik faiz ara dönemlerde kazanılan faizin tekrar anaparaya eklenmesi ile edilen toplam kazanç üzerinden hesaplanan faizdir.

Bileşik Faiz Hesaplama Formülü; F= (N+1) / 100 şeklinde olup, her vadenizin sonunda kazandığınız faiz oranı anaparanıza eklenmektedir. Dolayısı ile ana paranız çoğalmış olacaktır. Yeni faiz yeni oluşan paranız üzerinden hesaplanır. Bileşik Faizin vade sonundaki anapara ile faiz getirisinin toplamını hesaplayan bir formül de vardır.

Vade Sonu Toplam Sermaye= Anapara X (1+ Faiz Oranı) Dönem sayısı şeklindedir.

Bileşik Faiz Ne İşe Yarar?

Diğer adı ile mürekkep faiz olarak bilinen faizdir. Anaparaya bağlı olarak ortaya çıkan faizin tekrar anaparaya eklenmesi sonucu elde edilen hesaplama yöntemine bileşik faiz denir. Bu faiz faizden faiz kazanmak şeklinde de tanımlanabilir. Ciddi bir faiz yükü yarattığından kanun koruyucular tarafından yasaklanmıştır. Ancak ticari anlaşmalar, bazı sözleşmelerde ve özellikle de kredi kartı sözleşmelerinde yasal esneklikler getirilmiştir böylece bileşik faiz uygulanarak bankalar büyük kazançlar elde etmektedir.

Basit Faiz Nedir?

Basit faiz Anaparanın vade sonunda önceki faizlerin üzerine ekleme yapılmadan belirlendiği faize denir. Bankacılığın kullandığı bir sistemdir, yatırım amaçlı uygulanır. Yasal ve yaygın olarak uygulanır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir