Asya Kıtasının Coğrafi Yapısı Nedir?
Asya kıtasının coğrafi yapısı ve iklim şartları bölgesel olarak birbirine benzese de, aslında oldukça farklılık göstermektedir. Asya ülkelerinin coğrafi yapısı genel olarak; bayrak simgelerinden, para birimlerinden, başkent şehirlerinden, yüz ölçümünden ve de resmi dil yapılarından oluşmaktadır.
Asya’nın batı blokunda yer alan ülkeler; Gürcistan, Türkiye, Irak, İran, Suriye, Özbekistan, Türkmenistan ve Suudi Arabistan gibi devlet yapılarından meydana gelmektedir. Kıtanın doğu kısmında yer alan ülkeler ise; Çin, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayvan, Japonya ve Vietnam’dan gibi ülkelerden oluşmaktadır. Pasifik ve Hint okyanusuyla çevrili olan kıta, kuzeyinde de Rusya Federasyonuna eşlik etmektedir. Birleşmiş milletlere üye olan birçok devlet faktörüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Asya Ülkeleri Nedir, Kıta Üzerinde Toplam Kaç Ülke Vardır?
Asya ülkeleri son sayımın ardından 48 adet egemen devlet rejimi altında toplanmaktadır. Asya kıtası ülkeleri genel olarak batı, doğu, kuzey ve güney olarak dört ayrı bölgesel yapıya ayrılmaktadır. Bunun dışında Asya ülkelerinde yer alan ve bağımsız olarak yönetilmeyen, birleşmiş milletlere üye olmayan toplam altı ülke daha bulunmaktadır.
Bu altı devlet dünya hukuku tarafından da tanınmadığı için bağımsız değildirler. Türkiye sınırlarının ve yüz ölçümünün büyük bir çoğunluğunun da yer aldığı kıtada, Hami-Sami, Çin-Tibet ve Hint-Avrupa dil ailesine mensup dil kökenleri bulunmaktadır. Ancak Asya kıtasında en çok konuşulan ve yaygın olarak kullanılan dil, mandarince kökenlidir. Bu da kıtanın, kültürel yapı farklılığında önemli bir etkidedir.
Asya Ülkelerinin Genel Özellikleri Nelerdir?
• Asya ülkelerinin yer şekil yapısını oluşturan sistemler; Huron, Kaledonya ve Alp Himalaya kıvrımlarıdır.
• Asya kıtasında dünyanın en büyük dağı, yani 8848 metre uzunluğundaki Everest dağı bulunmaktadır.
• Kıta üzerinde buzul etki oldukça azdır. Bunun haricinde kıtada, plato, havza, çöl ve ova doğal oluşumları fazlasıyla yaygındır.
• Asya ülkelerinde genel olarak yaşanan iklim düzeni ise karasal olmakla birlikte; kıtanın doğu ve güney kısımlarında muson iklimi de bulunmaktadır.
• Kıtanın aşırı yağış alan yeri Güneydoğu Asya iken; ortalama yıllık en sıcak yeri de Orta Asya’dır.
• Asya kıtasında yer alan bitki örtüsü de genellikle step ağırlıklıdır.
• Çin, Hindistan ve Rusya Asya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkeleridir.